KAÇIŞ 1950

KAÇIŞ 1950

Zülkef Yeşilbahçe tarafından kaleme alınan ve Bulgaristan Türklerinin yaşadığı mezalimin ile Bulgaristan’dan kaçan üç Türk gencinin hikayesinin anlatıldığı ve TRT tarafından gösterimde olan filmin Yapımcılığını İhsan Taş, Başrollerini Atilla Saral, Zeynep Gülmez, Burak Kaya ile birlikte Nail Akkeçi’nin de oyuncu olarak rol aldığı “Kaçış 1950” sinema Filmi, 2015 yılında  Altıeylül Belediye Başkanı olan Zekai Kafaoğlu’nun destekleriyle büyük bir bölümü  Balıkesir’de çekildi.

Zülkef Yeşilbahçe tarafından kaleme alınan “Kaçış 1950” filminin konusunun gerçek hayatta  yaşandığı yer olan Bulgaristan’ın  Ardino (Eğri dere)  Belediye Başkanı Resmi Murat’ın  davetiyle filmin tanıtım gösterimi yapıldı.

Törene, Seneryo yazarı Zülkef Yeşilbahçe, Başrol oyuncusu Burak Kaya, Faruk Ambarcıoğlu, Nail  Akkeçi  ve Bursa Koşukavak Kültür ve dayanışma derneğini temsilen Ali Hafızoğlu  katıldı Gösterime ev sahipliği yapan Ardino Belediye Başkanı Resmi Murat,  Başkan Yardımcısı Necmi Ahmet Hodjov, Meclis Başkanı Sezgin Bayram, Hak ve Özgürlükler hareketi partisi il Başkanı İzzet Şaban ile birlikte yoğun bir katılım oldu. Gösterim sonunda oyunculara  ve Destekleri için Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu’na iletilmek üzere Nail Akkeçi’ye teşekür plaketi verildi.

Etkinliğin ikinci günü olan 23 Aralık 1984 günü Bulgar hükümetinin baskı ve zulümlerine karşı Türklerin ilk protesto hareketini başlattıkları Tosçalı (Gorno-prahovo) ve Hallar (Başevo) köyündeki anıtlara çelenk konularak bizzat protesto gösterilerini organize eden Belene ve diğer kamplarda işkenceye maruz kalan gazilerle birlikte  köy halkının da katılımlarıyla “Kaçış 1950” filmi birlikte izlendi. Çok duygulu anların yaşandığı etkinlik sonunda  Nail Akkeçi tarafından  Tosçalı köy muhtarı Mehmed Ahmet Mümin’e  Kuranı kerim ve Türk bayrağı hediye  edildiği anlarda ise göz yaşları adeta sel oldu.

Anma etkinliklerinin 3. Günü olan 24 Aralık 2018 günü ise çevre köylerden toplanan Türklerin protesto etkinliği düzenlediği Sütkesiği mevkiinde, olayların meydana geldiği o günler tekrar canlandırıldı.

Hayatını kaybedenler için önce mevlut okunup dualar edilerek barış  anıtına çelenkler sunuldu, Törene Bulgaristan’daki Türk belediye başkanları, Avrupa parlamentosuna seçilen Türk kökenli milletvekilleri, Kırcali Müftüsü Beyhan Mehmed, Ardino Müftüsü Erhan Recep, Bulgaristan İslam Dini teşkilatı üyesi Fikri Salih,Balkan Türkleri Araştırmacısı Doç.Dr Nesrin Sipahi Kıratlı katıldı. Etkinliğe Bulgaristan içinden ve Yurtdışından ve özellikle Türkiye den yaklaşık iki bin kişi katılım sağladı.

Anma etkinliklerinde Türk heyeti adına konuşma yapan 22.Dönem Ak Parti Bursa Millet vekili Faruk Ambarcıoğlu Birlik beraberlik ve Barış mesajları içeren konuşma yaptıktan sonra bölgede  yaşayan Türk halkına selam ve duaları ile gelecek yıl tekrar buluşmak üzere vedalaşarak ayrılındı.