1953 Yenice Depremi’nin 70. Yılı: Unutulmayan Acı ve Alınan Dersler

Yenice’yi Yıkan Depremin 70. Yıldönümü

Türkiye’nin acı deprem tarihinde derin izler bırakan 1953 Yenice Depremi, 18 Mart’ta 70. yıldönümünde anılıyor. Yenice

  • Gönen’de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem, bölgede büyük yıkıma ve can kaybına neden olmuştu. Yaşananlar, afet hafızasının canlı tutulmasının ve deprem hazırlıklarının sürekliliğinin ne denli hayati olduğunu bir kez daha hatırlatıyor.

  • Depremin Yarattığı Yıkım

    1953 yılının 18 Mart’ında sabah saatlerinde meydana gelen deprem, Çanakkale ve Balıkesir illerini etkisi altına aldı. Özellikle Yenice ilçesi ile Gönen ve çevresindeki köylerde binaların büyük kısmı yıkılırken, enkaz altında kalan vatandaşlar için kurtarma çalışmaları uzun süre devam etti. Depremin yol açtığı hasar, o dönemin imkânlarıyla büyük bir afetle mücadele sınavı ortaya koydu.

    Can Kaybı ve Yardım Çalışmaları

    Resmi rakamlara göre depremde 265 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişi de yaralandı. Evlerini ve yakınlarını kaybeden depremzedeler için hem devlet kurumları hem de vatandaşlar seferber oldu. Yaşanan bu büyük acı, toplumun dayanışma ruhunu güçlendirdiği gibi, afet yönetimi konusunda da önemli dersler alınmasını sağladı.

    Depremin Hafızalardaki Yeri ve Önemi

    Bugün, 70 yıl sonra bile Yenice Depremi, bölge halkının hafızasında canlılığını koruyor. Yaşananlar, deprem gerçeğiyle yaşayan bir ülke için şu kritik noktaları vurguluyor:

    • Zemin etüdü ve sağlam bina inşasının önemi,
    • Afet anında hızlı ve koordineli müdahalenin gerekliliği,
    • Toplumsaf bilinç ve hazırlık çalışmalarının sürekliliği.

Unutulmamalıdır ki, hatırlamak ve hatırlatmak, gelecekte benzer acıların yaşanmaması adına atılacak en anlamlı adımlardan biridir.