Karacabey Ovası’nda Çeltik Ekimi Kuraklık Nedeniyle Yasaklandı

Kuraklık Tarımı Vurdu: Karacabey’de Sular Çekildi, Ekim Durduruldu

Bursa’nın verimli tarım arazilerinden Karacabey Ovası’nda, yaşanan şiddetli kuraklık nedeniyle önemli bir karar alındı. Manyas Barajı ve Manyas Gölü’ndeki su seviyelerinin kritik seviyelere inmesi üzerine, suya en çok ihtiyaç duyan ürünlerin başında gelen çeltik (pirinç) ekimi yasaklandı.

Barajlardaki Su Oranı Alarm Veriyor

Yetkililer, bölgedeki tarımsal sulama sıkıntısının giderek büyüdüğünü açıkladı. Manyas Barajı’ndaki doluluk oranının yaklaşık %30 seviyelerine kadar gerilemesi, yalnızca çeltik ekimini değil, diğer birçok ürünün geleceğini de etkiledi. Yaşanan su krizi nedeniyle alınan önlemler şu şekilde:

    • Çeltik ekimi tamamen yasaklandı.
    • Bezelye, soğan ve karpuz gibi ürünlerin ardından yapılacak ikinci ürün ekimleri durduruldu.

Yasak Kararı Zorunluluktan Alındı

Karacabey’deki tarımsal üretim için hayati öneme sahip olan kararın, mevcut su kaynaklarını korumak amacıyla zorunluluktan alındığı vurgulandı. Yetkililer, çiftçilerin mağduriyet yaşamaması ve gelecek sezonlar için su kaynaklarının güvence altına alınmasının hedeflendiğini belirtti.

Gözler Kış Yağışlarına Çevrildi

Kuraklık yasağının ne kadar süreceği, önümüzdeki kış aylarındaki yağış miktarına bağlı olacak. Yetkililer, Ocak ve Şubat aylarında beklenen yağışların gerçekleşmesi halinde, yasakların yeniden değerlendirilebileceğini ifade etti. Çiftçiler ve tarım sektörü, kış mevsiminin bereketli geçmesini umutla bekliyor.